Vi ska träffa ännu en av våra experter på en bättre morgondag och vi åker norrut mot denna universitetsstad där Studenternas bjuder på både fotboll och bandy, där Fyrisån håller dig sällskap genom stan och där vi hittar Sigma Industry Evolve. Där har vi stämt träff med en av våra experter på en bättre morgondag, Arne Boman.
Denna exilnorrbottning och filosofie doktor i kemi, från Luleå, tog sin examen från Umeå universitet hösten 1999. Men det dröjde inte länge förrän flyttlasset gick söderut och Arne fick jobb på ett nystartat forskningsföretag inom läkemedelsbranschen. Arne var sjunde anställd i bolaget och fick i uppdrag att strukturera och organisera labben och substansbiblioteket. Snart var han en ovärderlig del av företaget som var insatt i det mesta. Det var nog därför som, när företaget dessvärre gick i konkurs några år senare, Arne anställdes av konkursförvaltaren för att reda ut tillgångar och patent. I förlängningen slumpade det sig så att Arne och några av hans gamla kollegor gick ihop och köpte substansbiblioteket och startade ett bolag som under tio års tid hade ett framgångsrikt samarbete med ett Lundaföretag.
– Det var ganska snart efter konkursen som jag fick samtalet och erbjudandet att börja jobba för konkursförvaltaren. Det var ju liksom inget jag hade en tanke på och det var då det blev tydligt att det fanns delar som var värda att ta över. Så det var mer eller mindre slumpen som ledde mig in på mina nästa tio år inom läkemedelsbranschen, säger Arne om hur han etablerade sig i branschen innan han blev konsult.
Arne och kollegorna sålde företaget efter tio år till samarbetspartnern i Lund som de hade samarbetat med och han startade upp en egen liten konsultverksamhet. Han gillade att jobba som konsult men som med så många andra drivna och kunniga experter så ville han fokusera på det han är bra på och slippa sälja in sig och sina tjänster. Det gjorde att han började se sig om efter en annan väg framåt, där han kunde jobba som konsult och det han är bäst på men i ett större sammanhang.

– Jag såg en annons på LinkedIn där Sigma sökte en konsult inom Life Science här i Uppsala. Det tyckte jag lät spännande och här skulle jag kunna prova på det större sammanhanget jag behövde. Så jag sökte jobbet och fick det, berättar Arne om sin start på Sigma Industry Evolve.
För att få en tydligare bild av Arnes förhållande till detaljer och hur han helst jobbar med de minsta av byggstenar, så ber man honom berätta om vilken inriktning han valde när han bland annat doktorerade. När vi som inte är så insatta i kemi tänker smått så är det fortfarande gigantiskt mycket större än Arnes definition.
– När jag började plugga så trodde jag att jag ville jobba med biokemi. Men det dröjde inte länge förrän jag insåg att det är ju roligare med organisk kemi. Här finns en djupare förståelse för de kemiska reaktionerna och vill man hitta de stora lösningarna så måste man titta på de allra minsta delarna och inte de stora molekylerna som i biokemi. Det är på den minsta molekylära nivån det roliga händer, säger Arne och ler lite.
Arne började på Sigma 2019 och har precis avslutat sitt första uppdrag och påbörjat sitt andra. Det första började med att han anlitades som interimschef och stöd till mikrobiologen hos kunden. Sen rullade de olika uppgifterna på. Arnes kompetens, noggrannhet och grundlighet uppskattades mycket och han blev ansvarig för allt ifrån dokumentstruktur, steriliseringsprocesser, metodvalidering och renrumsprocesser.

– Det har varit mycket dokumentation, strukturuppbyggnad och processbeskrivningar vilket är en stor del av läkemedelsbranschen, där varje del måste valideras och dokumenteras. Och jag gillar att grundligt och metodiskt hitta den bästa lösningen och vägen framåt, berättar Arne om sina uppdrag ute hos kund.
Arne gillar också att jobba som konsult där hans erfarenheter av ett uppdrag bygger på hans egen kompetens och möjlighet att applicera det på nästa uppdrag. Att bygga på en kunskapsbank som skapar nya möjligheter att bidra till uppdragsgivarens affär och verksamhet. Och att få jobba i ett större sammanhang med sina Sigmakollegor och dela med sig av varandras erfarenheter och ta hjälp av varandra ser han som en stor fördel.
– Vi är en grupp på Sigma som regelbundet träffas, diskuterar och tar hjälp av varandra. Och även om man sitter mycket ute hos kund så har jag stor nytta av samarbetet med mina konsultkollegor på Sigma, säger Arne om samspelet med kollegorna på Sigma.
När Arne inte delar med sig av sin kunskap och expertis så gillar han att aktivera sig med sin familj som delar hans intresse för natur och friluftsliv. Jakt, fiske och skidåkning är något som de gärna utövar tillsammans. Och när det blir en tur upp till hemtrakterna i Norrbotten om sommaren så lockar skogen och Råneälven med sin natur, gäddor och abborrar. Och med glädje ser han hur barnen också ser fram emot dessa turer.
– Det är något speciellt med att få återhämta sig i naturen. En tuff skidtur är trots eventuell strapats en ren och skär avkoppling. En stund att koppla bort allt annat och bara koppla in friden och lugnet naturen eller skogen, berättar Arne om sitt friluftsintresse.
Arne har precis börjat på ett nytt uppdrag där han nu fokuserar på arbetsmiljö inom Life science-branschen. Där hans styrande dokument och processer hjälper kunderna att bibehålla kvalitet och god arbetsmiljö som säkrar miljön för både människor och produkter. Och är det någon som man vill ta hjälp av för att få noggranna strukturer så är det Arne, hans lugn och hans expertis.

– Jag uppskattar verkligen möjligheten att få kunna bidra till en bättre morgondag och jag får varje dag möjlighet att göra stor skillnad och göra framtiden lite bättre och ljusare i en bransch som hjälper många människor, avslutar Arne innan vi tackar för denna pratstund. En pratstund som så tydligt belyser hur mycket expertis, kunskap och kompetens det finns runt om på våra Sigmakontor.
Utforska möjligheter
Nyfiken på hur din morgondag kan se ut hos oss? Här kan du kika in våra lediga tjänster eller skicka in en spontanansökan.