Ett samtal om entreprenörskap och långsiktighet
Danir Group. Årets tema för årsboken handlar om det som bäst kännetecknar Danir och våra bolags sätt att möta utmaningar: entreprenörskap och långsiktighet. Men vad innebär detta för våra kollegor inom koncernen, och vilken betydelse har det för vårt arbete och våra mål? För att reda ut begreppen bjöd vi in tre ganska olika gäster till ett samtal om hur våra gemensamma värderingar formas och kommer till uttryck inom koncernen.
Runt bordet välkomnar vår samtalsledare Dennis Axnér tre personer som är kunniga i ämnet och som dessutom har lång erfarenhet av att vara företagsledare och entreprenörer inom Danir.
Erik Freese är trebarnspappa, sambo med Linda, har en ökenråtta och är koncernchef för Sigma Industry East North. Lars-Johan Ahlqvist som är koncernchef för Sigma Industry South, gift med Anette, har två barn och dessutom tre barnbarn. Och Jeanette Rumenius som är koncernchef för A Society med 1 500 ”techsperts” ute på uppdrag i Sverige och USA, och som även har sambon Daniel och fyra barn.
Lars-Johan började sin karriär inom Danirkoncernen på Epsilon år 2000. Men hade dessförinnan jobbat 17 år i försvaret som teknisk officer. En bakgrund som jordat honom väl med en gedigen ledarskapsutbildning.
– Under sju av de sjutton åren inom försvaret var jag på olika ledarskaps- och teknikutbildningar. Jag fick en bra resa inom försvaret och det var bra utbildningar som jag tagit med mig på ett eller annat sätt in i näringslivet och entreprenörskapet, säger Lars-Johan om sin militära bakgrund.
Jeanette har varit verksam inom sin nuvarande bransch i över 15 år och kom in i Danirgruppen 2016 när hon rekryterades som VD för Sigma Society, som när Danir förvärvade Assistera blev A Society. Hon jobbade dessförinnan med kund- och medarbetarundersökningar och det var i det företaget som hon först fick pröva sina entreprenörsvingar.
– Jag kom in som nummer tre i det bolaget och fick göra det som en entreprenör gör, allt! Man har både ansvar för intäktssidan och kostnadssidan. Jag hade alla roller samtidigt, berättar Jeanette om sin första kontakt med entreprenörskapet.
Erik har haft många olika jobb inom många olika branscher innan kom in på ingenjörsbanan, där han läst flera olika inriktningar och dessutom kompletterat med ekonomi.
– Jag började jobba som beräkningsingenjör -99, så det är 25 år sen som jag började jobba. Och då har jag gått den långa vägen, jag hade ingen tanke på att bli ledare eller så utan man ’skottade på’ med det man tyckte var roligt på beräkningssidan, säger Erik om sin start i teknikbranschen.
Under samtalets gång framgår deras olika bakgrunder och perspektiv tydligt. Men hur ser de på entreprenörskap? Är deras syn på entreprenörskap också olika?
Jeanette inleder med att hon ser passionen som det viktigaste. Att en entreprenör är en person med stor passion och driv. Visst det behövs handlingskraft, en plan och struktur, men det kommer sen och behövs för att skapa något hållbart. Lars-Johan är inne på samma linje, att engagemanget är viktigt. Han adderar även att en entreprenör är mer resistent mot tillfälliga motgångar, bortser från dem, kör på och siktar långsiktigt. Erik menar att en entreprenör är en person som fått mycket mandat och stort handlingsutrymme och inte låter sig stoppas av rationella tankar som hämmar drivet och fokuserar mer på riskerna.
– Och här kommer ju balansen hos den geniala entreprenören, mot den som tar för stora risker och kör ner i diket, resonerar Erik kring risktagande och entreprenörskap.
De tre börjar så smått måla upp en gemensam bild av entreprenören som den engagerade, passionerade och hårt arbetande personen som får saker gjorda. Och det sistnämnda är avgörande.
– Det är väldigt många människor som har idéer men det är inte så många som har förmågan att genomföra idéerna och det är nog ganska karaktäristiskt för en entreprenör, han eller hon genomför faktiskt den här grejen, säger Lars-Johan om vad som beskriver en entreprenör.
Hur hänger då långsiktighet ihop med entreprenörskap? De tre verkar eniga om att det är en stor del av det. För utan ett sikte långt fram och en uthållighet så blir det svårt att skapa något hållbart. Att arbeta utifrån långsiktiga strategier är dessutom ett sätt att minimera risker. Om man sprider ut det på en längre tid så får inte riskerna så stor inverkan på verksamheten och det gemensamma målet man strävar mot.
Målet med det här samtalet var till viss del att se hur lika entreprenörer ser på sin egen roll. Det vi märker under samtalets gång är att det finns så många likheter. Men samtidigt bidrar de med väldigt många nya perspektiv som nyanserar bilden av entreprenören men också nidbilden av densamma. Och det blir efterhand ett samtal som ger nya insikter, bjuder på funderingar och väldigt personliga reflektioner kring hur det är att driva och bygga bolag inom Danirkoncernen där entreprenörskap och långsiktighet är så centralt.
Samtalet fortsätter
Ta del av hela den spännande konversationen i Danirs årsbok 2024.