När bitarna föll på plats
I Linköping så börjar fler och fler Sigmabolag etablera sig på allvar. Vi åker dit för få några ord med en av deras experter på en bättre morgondag, Zandra Granberg på Sigma Industry East. Hon är en av deras senaste tillskott av engagerade och drivna medarbetare som de har inom Sigmagruppen. Ett tillskott som redan fallit pladask för de möjligheter till personlig utveckling som finns i organisationen.
Efter många år inom myndighetsutövning och som statsanställd bestämde sig Zandra för att flytta från huvudstaden och börja studera igen. Eftersom hon alltid varit intresserad av grön teknik och hur man kan kombinera miljöarbete med affärsmöjligheter sökte hon och kom in på Miljövetenskapsprogrammet på Linköpings universitet. Och eftersom Zandra är en driven och ambitiös person fortsatte hon att arbeta under tiden hon studerade på heltid. Men det var när hon fick jobb på Tekniska verken i Linköping som vägen mot ett fulländat karriärbyte började.
– Efter bara ett halvår på Tekniska verken fick jag upp ögonen för Sigma. Vi hade en konsult, Elenor Kasselia, som jobbade på Sigma och hon tyckte att jag skulle börja där, säger Zandra om hur hon hamnade på Sigma Industry East.
Att jobba som konsult lockade nu ännu mer och Zandra tyckte det lät väldigt intressant med företag som hade ett affärsdrivet miljötänk. Och efter att hon tagit sin kandidatexamen inom miljövetenskap började hon på Sigma i november 2023.
– Jag har alltid varit nyfiken på konsultbranschen. Men fick tack vare Elenor en helt ny bild av den. Det affärsdrivna miljötänket som Sigma representerar fångade verkligen mitt intresse. Det kändes som att jag skulle kunna kombinera allt jag lärt mig med min drivkraft. Och med det kunna göra en verklig skillnad. Det var som om bitarna föll på plats, säger Zandra in sin första tid som konsult.
Det dröjde inte länge förrän hennes driv tog henne vidare och redan i april 2024 fick hon rollen som team leader. När hon blev erbjuden rollen som team leader blev hon både stolt och glad. Hon hade inte föreställt sig att hon skulle få ett sådant ansvar så snabbt. Samtidigt insåg hon att det var ett bevis på att Sigma trodde på henne. En tillit som sporrade henne att växa ännu mer i sin roll.
– Jag gillade hur flexibelt, fritt och motiverande det var här på Sigma Industry East. Att det var en sådan härlig stämning, hur måna de är om sina medarbetare och om vår personliga utveckling. Och att det här finns ett så imponerande engagemang i social hållbarhet, fortsätter Zandra om att vara konsult på Sigma.
Stämningen och drivet på jobbet och känslan av att ambition lönar sig gjorde starkt intryck. Och Zandra som brinner för att utvecklas och lära sig nya saker anmälde sig snart till en ledarskapskurs på Linnéuniversitetet. En kurs som hon sin vana trogen går samtidigt som hon jobbar fulltid.
Parallellt med studier och jobb är Zandra även ansvarig för ett projekt som Sigma driver i samarbete med Linköpings universitet. Det är en del av deras strävan att jobba mer med miljö och tekniska lösningar inom det området.
Projektet går ut på att undersöka en eventuell kunskapsbrist i företags miljöarbete som man kan ändra och som kan skapa affärsmöjligheter framöver. Frågan de jobbar utifrån är, hur görs en affär av en miljöfrämjande idé.
– Det här projektet är väldigt inspirerande och att få jobba med framtiden experter i dessa frågor är något jag uppskattar mycket, säger Zandra om projektet med universitetet.
Det man ser hos de unga studenterna är hur tekniken är avgörande för att kunna ändra hur folk konsumerar och lever och får ett mer miljövänligt beteende. När man med teknikens hjälp underlättar nya sätt så kan man få den breda massan att ändra sig. Detta och många fler insikter tar Zandra med sig i sitt arbete framöver när hon inte bara är med och arbetar för Sigmas eget miljöarbete, men även när hon är ute på uppdrag hos kunder och hjälper dem att hitta hållbara miljölösningar.
– Jag upplever hur många tillfällen som helst varje dag där jag får möjlighet att göra saker som bidrar till en bättre morgondag. Att jag får använda min utbildning och jobba med miljöfrågor och därmed bidra till positiv förändring är helt underbart. Och att det dessutom är något som min arbetsgivare uppmuntrar känns ännu bättre, fortsätter Zandra om att bidra till en bättre morgondag.
Zandra ser fram emot att jobba med miljöfrågorna både intern och extern. Att få driva kompetensen i dessa frågor på Sigma är något hon väldigt gärna vill fortsätta med. Och med det skapa ännu bättre förutsättningar för att hjälpa deras kunder att bli bättre på det och rent av göra det till en del av affären.
Det är alltid en kompromiss som måste göras och utmaningen är att alla resenärerna känner att lösningen är bra. Även om det kanske är så att målet har varit att minimera biltrafiken och öka kollektivåkandet så är det viktigt att lösningen känns naturlig och smidig för alla inblandade. Flygplatser är dessutom arbetsplatser som folk ska ta sig till varje dag. Många av de mindre regionala flygplatserna ligger på cykelavstånd från orternas centrala delar, vilket gör att man kan hitta lösningarna som underlättar för cykelpendling till och från jobbet på flygplatsen.
– Jag trivs oerhört bra här och jag lär mig massor av sektionscheferna och känner deras driv och ambition smittar av sig. Jag är glad att jag tog beslutet att byta karriär och hitta en ny miljö, både när det kommer till arbetsplats och arbetsgivare. Och jag ser så fram emot att få vara med och bygga upp Sigma Industry East ännu mer. Där jag kan bidra till att hitta nya branscher och affärsmöjligheter som grundar sig på grön teknik, avslutar Zandra om hur hennes framtid som expert på en bättre morgondag ser ut.
Utforska möjligheter
Vill du också vara med och utveckla teknik och skapa lösningar som ger en bättre morgondag?